Gratis levering in België vanaf 65€ / Levering Frankrijk + Nederland: klik hier

Terug

Keuzegids voor BBQ RUBS

Ben je een BBQ liefhebber die op zoek is naar nieuwe en onvergetelijke smaken? Dan ben je bij Pellet BBQ Center aan het juiste adres! We bieden een uitgebreid assortiment rubs aan, perfect voor zowel beginners als experts. Of je nu een sappige steak wilt grillen, malse kip wilt roken of heerlijke ribs wilt slowcooken, we hebben de perfecte rub voor jou.

We werken samen met een gerenommeerde BBQ-expert om rubs te selecteren die niet alleen smaakvol zijn, maar ook de natuurlijke smaak van je vlees naar boven halen. Hiervoor is het kiezen van de juiste rub van essentieel belang! Door middel van deze post helpen we je graag op weg! We staan eerst even stil bij wat BBQ-Rubs nu eigenlijk zijn en vervolgens hoe je ze best kan aanbrengen op het vlees. Tenslotte bieden we een overzicht per categorie vlees die je kan helpen om de juiste keuze te maken.

Meat church

Wat zijn BBQ-Rubs?

BBQ-rubs, ook wel bekend als droge kruidenmengsels, zijn een essentieel onderdeel van de barbecuecultuur. Ze zijn samengesteld uit een mix van kruiden, specerijen en andere smaakmakers, zoals zout, suiker, paprika, knoflookpoeder, ui poeder, cayennepeper en meer. Deze rubs worden gebruikt om vlees en vis te kruiden voordat ze op de barbecue worden gegrild. De term rub komt van het engelse “To Rub” en verwijst naar het inwrijven van het vlees met de kruiden.

Hoe gebruik je BBQ-rubs het best?

Bij het gebruik van BBQ-rubs is het cruciaal om ze royaal over het vlees te wrijven, waardoor een smaakvolle korst ontstaat tijdens het koken. Dit zorgt voor een explosie van smaak, maar om de rub optimaal te laten plakken, kan een binder nuttig zijn. Toch heeft een binder niet enkel voordelen. In dit onderdeel staan we even stil bij het al dan niet gebruiken van een binder en welk effect dit heeft op je product. We overlopen even de voor-en nadelen, zodat je een bewuste keuze kan maken of jij er één gebruikt of niet.

BBQ Rubs 2

Voordelen van een binder:

1. Verbeterde hechting: De rub kleeft beter, waardoor er minder afbladdert tijdens het koken.

2. Gelijkmatige smaak: De smaken worden gelijkmatiger verdeeld over het vlees.

3. Extra smaak: De binder voegt zijn eigen unieke smaakprofiel toe.

4. Malsheid: De binder helpt het vlees mals te houden tijdens het koken.

Nadelen van een binder:

1. Textuur: De korst kan minder droog en knapperig worden.

2. Smaak: Sommige mensen geven de voorkeur aan de pure smaak van de rub zonder extra ingrediënten.

3. Allergieën: Sommige binders bevatten ingrediënten waar mensen allergisch voor kunnen zijn.

Aanbrengen van de rub: met of zonder binder?

Met binder:

  1. Smeer het vlees in met een dunne laag binder.

  2. Wrijf de rub royaal over het vlees, zorg ervoor dat alle kanten bedekt zijn.

  3. Laat het vlees rusten op kamertemperatuur totdat de rub is ingetrokken (ongeveer 30 minuten).

---

Zonder binder:

  1. Dep het vlees droog met keukenpapier.

  2. Wrijf de rub royaal over het vlees, zorg ervoor dat alle kanten bedekt zijn.

  3. Laat het vlees rusten op kamertemperatuur totdat de rub is ingetrokken (ongeveer 30 minuten).

---

De keuze om al dan niet een binder te gebruiken is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Probeer beide methodes en ontdek welke textuur en smaak je het meest aanspreekt.


Hoe kies je de juiste BBQ-rubs voor je vlees?

De keuze van de juiste rub is essentieel voor een smaakvolle BBQ-ervaring. Met de juiste mix van kruiden en specerijen til je jouw vlees of vis naar een hoger niveau. Maar met zoveel verschillende rubs op de markt, hoe maak je de juiste keuze?

3

Welke kruiden of rubs passen bij kip en gevogelte?

Kip en gevogelte hebben een delicate smaak die goed samengaat met subtielere kruiden. Je wil namelijk de smaak van de kip of ander gevogelte niet verdoezelen onder een berg kruiden. Bij het kiezen van een rub voor kip of ander gevogelte kan je kiezen voor smaken die meer aanleunen bij de Mediterraanse of Aziatische keuken. Rubs met volgende ingrediënten maken een grote kans om goed samen te gaan bij je gevogelte:

1. Citrus: Citroenrasp, limoenrasp, sinaasappelschil, tijm

2. Kruidig: Paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, peterselie

3. Mediterraan: Oregano, basilicum, rozemarijn, tijm

4. Indiaas: Garam masala, kurkuma, koriander, komijn

4

Welke kruiden of BBQ-rubs passen het best bij varkensvlees?

Varkensvlees is veelzijdig en combineert goed met diverse smaken. Je kan bij het kiezen van een rub voor varkensvlees dan ook weinig fout doen. Al zijn er natuurlijk wel enkele kruidencombinaties die het beter doen dan andere. Zo is de combinatie steranijs bijvoorbeeld alom geprezen, al zal je die niet zo snel in rubs terugvinden. Kies je een nieuwe rub ga dan op zoek naar kruidenmengelingen die een of meerdere van deze ingrediënten bevatten:

1. Klassieke: Zout, peper, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder

2. Pittig: Cayennepeper, chilipoeder, chipotle poeder, jalapeñopoeder

3. Fris: Citroenrasp, limoenrasp, koriander, oregano

4. Aziatisch: Vijfsterrenpoeder, steranijs, gemberpoeder, knoflookpoeder, sojasaus

5

Welke kruiden of rubs passen bij rundvlees of wild?

Rundvlees en wild hebben een robuuste smaak die stevige kruiden kan dragen. Aan de andere kant wil je ook hier net dat heerlijke rode vlees niet gaan overheersen door overmatige kruiding. Probeer zoete rubs te vermijden. Met peper en zout kom je al een eind ver en ook lookpoeder zal je snel terugvinden in rubs voor rund en wild. Maar probeer zeker ook eens een rub met koffie! Een aanrader!! Overige smaakmakers die goed samengaan met rund en wild:

1. Klassieke: Zout, peper, knoflookpoeder, uienpoeder.

2. Aards: Koffiepoeder, cacao poeder

3. Pittig: Jalapeñopoeder, habaneropoeder, ghost pepper poeder

4. Kruidig: Peterselie, rozemarijn, tijm

6

Welke kruiden of rubs passen bij vis en/of schaal- en schelpdieren?

Vis en schaal- en schelpdieren hebben een natuurlijke zilte smaak die goed samengaat met frisse en citrusachtige kruiden. Deze ingrediënten kunnen veel variatie aan smaak verdragen, al raden we aan niet te overdrijven met de hoeveelheid kruiden. Vooral sterke kruiden durven de smaak weleens te overheersen. Kies vooral rubs met frisse citrus toetsen en peper. Bij het zoeken naar een rub voor vis, schaal- en schelpdieren kan je kijken naar volgende ingrediënten:

1. Citrus: Citroenrasp, limoenrasp, sinaasappelschil, dille

2. Kruidig: Peterselie, bieslook, basilicum, tijm

3. Aziatisch: Vijfsterrenpoeder, gemberpoeder, knoflookpoeder, sesamzaad

4. Pikant: Jalapeñopoeder, cayennepeper, chipotlepoeder

7

Welke kruiden of BBQ-rubs passen bij groenten?

Groenten zijn van nature mild van smaak, waardoor ze zich perfect lenen om te experimenteren met verschillende kruiden en rubs. Kies je kruiden op basis van de natuurlijke smaak van de groente en het gerecht dat je wilt maken.

Enkele tips:

1. Aardse groenten: Denk aan pompoen, pastinaak, wortel en zoete aardappel. Deze groenten passen goed bij warme, geroosterde kruiden zoals kaneel, nootmuskaat, gember, paprika en knoflookpoeder.

2. Groene groenten: Broccoli, asperges, spinazie en boontjes passen goed bij frisse, citroengerichte kruiden zoals citroenrasp, limoenrasp, dille, basilicum en peterselie.

3. Alliums: Uien, knoflook en prei hebben een sterke eigen smaak, maar kunnen extra worden gepimpt met kruiden zoals tijm, rozemarijn, salie en oregano.

4. Paddenstoelen: Paddenstoelen zijn aardachtig en hartig, en passen goed bij kruiden en smaakmakers zoals truffel, porcini, tijm, peterselie en knoflookpoeder.


Conclusie: De perfecte rub voor jouw BBQ-creatie

De keuze van de juiste rub is essentieel voor een smaakvolle BBQ-ervaring. We hopen dat je met deze richtlijnen en keuzehulp tot een heerlijke smaakcombinatie kan komen. Ben je tevreden over het resultaat? Aarzel dan niet om het even te delen via onze sociale media kanalen zodat andere BBQ liefhebbers ook mee kunnen genieten! Om af te ronden zetten we graag nog even enkele tips op een rijtje.

Rubs

Extra tips

Lees het etiket: Let op de ingrediënten, het suiker- en zoutgehalte en de pittigheid.

Kies de rub op basis van het soort vlees: Varkensvlees, kip, rundvlees, vis en schaaldieren hebben elk hun eigen smaakprofiel dat goed samengaat met specifieke kruiden.

Experimenteer: Wees niet bang om te experimenteren met verschillende rubs en creëer je eigen unieke smaakcombinaties door meerdere rubs met elkaar te combineren.

Gebruik van een binder hangt af van het doel: Een binder, zoals mosterd, olijfolie of Worcestershire-saus, helpt de rub te plakken en voegt extra smaak en malsheid toe. Wil je echter een krokant velletje of een dunne laag kruiden? Laat die binder dan gerust achterwege!

Laat het vlees rusten: Laat het vlees rusten een half uurtje rusten in de koelkast nadat je de rub hebt aangebracht, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Maar ook niet te lang zodat je vlees niet gaat uitdrogen (bij zoutere rubs)

Met deze tips in gedachten ben je klaar om de perfecte rub te vinden voor jouw volgende BBQ-feest! Vond je deze post boeiend? Aarzel dan niet om deze te delen met BBQ liefhebbers in je omgeving! Misschien doe je er hen een plezier mee, maar je helpt ons ook een BBQ-lovers community uit te bouwen! Nog vragen of suggesties? Sluit je even aan bij de "Vier en Bier - BBQ groep" op Facebook. Onze online community waar we gelijkgestemde zielen met elkaar in contact willen brengen! Have fun!