GRATIS VERZENDING IN BELGIË VANAF €65. VOOR 10U BESTELD = DEZELFDE DAG VERTROKKEN.
Terug

Wat is een Pellet BBQ?

Inleiding tot de moderne BBQ

De Pellet BBQ is een revolutionaire grill die het barbecueën eenvoudiger en leuker maakt dan ooit tevoren. In tegenstelling tot traditionele grills die op houtskool of gas werken, gebruikt de Traeger Pellet BBQ voedselveilige houtpellets. Deze pellets worden automatisch toegevoerd via een "aanvoerschroef", waardoor je een constante temperatuur kunt behouden zonder voortdurend te hoeven stoken.

Dit maakt de Pellet BBQ ideaal voor low-and-slow cooking, een populaire kooktechniek die wordt gebruikt voor het bereiden van sappige en smaakvolle gerechten zoals pulled pork, spareribs en brisket.

Traeger Ironwood Lifestyle Accessories

In deze blogpost staan we stil bij volgende onderwerpen:

 • De werking van de Pellet BBQ
 • Belangrijke onderdelen
 • Voordelen ten opzichte van de klassieke BBQ
 • Nadelen ten opzichte van de klassieke BBQ
 • Welke Pellets gebruik je in een Pellet BBQ?


Hoe werkt een Pellet BBQ?

Een Pellet BBQ is een prachtig toestel dat de eeuwenoude traditie van barbecueën combineert met moderne technologie. In tegenstelling tot traditionele houtskool- of gasbarbecues, waar je voortdurend moet stoken en de temperatuur moet controleren, verloopt het barbecueën op een Pellet BBQ bijna automatisch.

De pellets worden automatisch toegevoerd aan de verbrandingskamer, waar ze worden verbrand. De hete lucht circuleert vervolgens door de grill, waardoor je gerecht gelijkmatig wordt gegaard.

Werking pellet bbq

Belangrijke onderdelen aan de Pellet BBQ

 • De hopper: Dit is de opslagtank van de barbecue waar je de pellets in giet. De hopper kan gevuld worden met verschillende soorten pellets, elk met hun eigen unieke smaakprofiel, zoals eik, hickory, appel of kers.
 • De Archimedische Schroef: De schroef of vijzel is een soort schroeftransporteur die de pellets vanuit de hopper naar de verbrandingskamer transporteert. De snelheid van de vijzel kan worden geregeld om de temperatuur van de barbecue te controleren.
 • De verbrandingskamer: Hier worden de pellets verbrand. Een elektrische ontsteking zorgt voor een eenvoudige en snelle start. De verbrandingskamer is ontworpen om een efficiënte verbranding te garanderen, met minimale rookontwikkeling.
 • De ventilator: De ventilator zorgt voor een constante circulatie van hete lucht door de grill. Dit zorgt voor een gelijke garing van je gerecht, zonder dat je het vlees hoeft te draaien.
 • De sensor: De pellet BBQ bevat één of meerdere sensoren om de temperatuur in de BBQ en het vlees te meten. Op deze manier kan je gericht op de gewenste temperatuur gaan werken en krijg je een melding wanneer het vlees gaar is. Sommige toestellen hebben eveneens een sensor die aangeeft wanneer de pellet voorraad bijna op is.
 • De druipplaat: Elke pellet BBQ is uitgerust met een druipplaat om de verbrandingskamer af te schermen van het druipend vet. Deze plaat zorgt bovendien voor een gelijkmatige verdeling van de hitte doorheen je BBQ.
 • Het grillrooster: Op het grillrooster plaats je je favoriete stukken vlees, vis of groenten. Dankzij het rooster kan de rook mooi rondom het vlees circuleren.
Traeger Pellet Sensor

De voordelen van een Traeger Pellet BBQ

Eenvoudig in gebruik

De Traeger Pellet BBQ is ontworpen voor gebruiksgemak. De temperatuur kan eenvoudig worden ingesteld met de digitale controller met wifi-connectie, waarna de grill de rest doet. Je hoeft geen houtskool aan te steken of de temperatuur te regelen, waardoor je meer tijd hebt om te ontspannen en te genieten van je gezelschap. Via de app volg je van op afstand je BBQ sessie zodat je gerust even een wandeling kan maken terwijl je BBQ het werk doet.

Stabiele BBQ voor perfecte low-and-slow sessies

De Traeger Pellet Grill is perfect voor low-and-slow cooking, een kooktechniek die gebruikmaakt van lage temperaturen (tussen 75°C en 130°C) en lange kooktijden (tot boven de 12 uur). Door het intelligente D2 controller systeem met digitale display kan met een eenvoudige draai aan de knop een tot 3°C nauwkeurige temperatuur worden behouden, wat belangrijk is voor low-and-slow cooking. De combinatie van deze eigenschappen maakt de Pellet BBQ een uitstekende betrouwbare keuze voor het bereiden van grote stukken vlees, zoals varkensvlees, rundvlees en lamsvlees,,, Bij temperaturen tussen 75°C en 105°C kan je bovendien gebruikmaken van de Supersmoke functie, waardoor je Pellet BBQ extra rook gaat genereren.

Veelzijdig

De Traeger Pellet BBQ is niet alleen perfect voor low-and-slow cooking, maar kan ook worden gebruikt voor andere kooktechnieken, zoals grillen op een maximum temperatuur van 260°C, braden en bakken. Je kunt de grill gebruiken om hamburgers, steaks, groenten en vis te bereiden. Hierbij moeten we echter wel opmerken dat het toestel hoofdzakelijk is ontworpen als smoker. Om te grillen kan een goed voorverwarmde gietijzeren plaat of rooster nodig zijn om een optimaal resultaat te bekomen.

Robuust design

Naast een focus op smaak zijn de Traeger Grills ontworpen om lang mee te gaan. De grill is gemaakt van hoogwaardig staal en heeft een poedercoating die beschermt tegen roest en corrosie. De wanden zijn dik en stevig. Hierdoor gaat je BBQ niet alleen langer mee, maar blijft het verbruik ook lager. Bovendien draagt het robuust design bij aan het authentieke BBQ gevoel. Het optillen van het stevige deksel in combinatie met de heerlijke rookgeur, geeft je al snel het gevoel met een kwalitatieve BBQ te werken.

Efficiënt

Naast duurzaam en robuust zijn de Traeger Grills zeer efficiënte duurzame toestellen. De pellets worden volledig verbrand, waardoor er weinig tot geen asresten overblijven. Dit maakt de grill schoon en eenvoudig te onderhouden. Sommige modellen zijn bovendien voorzien van een dubbele wand die een extra isolerend effect met zich meebrengt, waardoor je energiezuiniger kan werken.

Traeger BBQ Grilling low slow

De nadelen van een Pellet BBQ

 • In vergelijking met houtskool- of gasbarbecues, waar je voortdurend moet stoken en de temperatuur moet controleren, is de Pellet BBQ minder "hands-on" en biedt het minder zicht op het vuur.
 • Een stroomvoorziening is vereist voor de werking van de Traeger Pellet BBQ. Een batterij op zonne-energie kan worden gebruikt om de BBQ flexibeler te maken in de tuin of op verplaatsing.
 • De Pellet BBQ is ontworpen voor optimaal gebruik als smoker, met lage temperaturen voor langdurig garen. Hogere temperaturen zijn mogelijk, maar vereisen mogelijk extra accessoires zoals een Grillgrate of gietijzeren plaat voor optimale grillresultaten.
Cherry Pellets Lifestyle Pour Multilingual 001 WEB

Welke pellets gebruik je in een pellet BBQ?

Pellets zijn kleine, cilindrische stukjes hout, geperst onder hoge druk, die fungeren als brandstof. De pellets worden gemaakt van restanten van hout, zoals zaagsel en schaafsel, waardoor ze een duurzame keuze zijn.

Er zijn verschillende soorten houtpellets beschikbaar, elk met hun eigen unieke smaakprofiel. De meest populaire houtsoorten voor pellets zijn:

 • Eik: De meest neutrale smaak, perfect voor al je favoriete BBQ-gerechten.
 • Hickory: Een sterke, rokerige smaak die perfect is voor rundvlees en varkensvlees.
 • Appel: Een zoete, fruitige smaak die perfect is voor gevogelte en vis.
 • Kers: Een milde, zoete smaak die perfect is voor varkensvlees en wild.
PIT Group large grills web

Conclusie

De Pellet BBQ is een geweldige optie voor iedereen die een eenvoudige, veelzijdige en efficiënte manier van barbecueën zoekt. De voordelen van de Pellet BBQ wegen ruimschoots op tegen de nadelen. Wil je graag meer informatie over dit onderwerp of heb je gerichte vragen? Aarzel niet deze te stellen! In een volgende blogpost kunnen we deze vragen zeker verder behandelen.


Pellet grill center showroom

Advies nodig? Bezoek onze showroom

Wil je alle modellen en accessoires van ons uitgebreid gamma bbq’s graag komen bewonderen?

Onze showroom in Vichte - tussen Kortrijk en Waregem - is het ultieme walhalla voor de echte barbecueliefhebber. Onze enthousiaste medewerkers staan je graag met raad en daad bij om je de allerbeste bbq-beleving te garanderen!

Naar de showroom