Hoe werkt een Pellet BBQ?
Een pellet barbecue is een prachtig toestel dat de eeuwenoude traditie van barbecueën combineert met moderne technologie. In tegenstelling tot traditionele houtskool- of gasbarbecues, waar je voortdurend moet stoken en de temperatuur moet controleren, verloopt het barbecueën op een pellet grill bijna automatisch.
De pellets worden automatisch toegevoerd aan de verbrandingskamer, waar ze worden verbrand. De hete lucht circuleert vervolgens door de grill, waardoor je gerecht gelijkmatig wordt gegaard.

De hopper: Dit is de opslagtank van de barbecue waar je de pellets in giet. De hopper kan gevuld worden met verschillende soorten pellets, elk met hun eigen unieke smaakprofiel, zoals eik, hickory, appel of kers.
De Archimedische Schroef: De schroef of vijzel is een soort schroeftransporteur die de pellets vanuit de hopper naar de verbrandingskamer transporteert. De snelheid van de vijzel kan worden geregeld om de temperatuur van de barbecue te controleren.
De verbrandingskamer: Hier worden de pellets verbrand. Een elektrische ontsteking zorgt voor een eenvoudige en snelle start. De verbrandingskamer is ontworpen om een efficiënte verbranding te garanderen, met minimale rookontwikkeling.
De ventilator: De ventilator zorgt voor een constante circulatie van hete lucht door de grill. Dit zorgt voor een gelijke garing van je gerecht, zonder dat je het vlees hoeft te draaien.
De sensor: De pellet BBQ bevat één of meerdere sensoren om de temperatuur in de BBQ en het vlees te meten. Op deze manier kan je gericht op de gewenste temperatuur gaan werken en krijg je een melding wanneer het vlees gaar is. Sommige toestellen hebben eveneens een sensor die aangeeft wanneer de pellet voorraad bijna op is.
De druipplaat: Elke pellet BBQ is uitgerust met een druipplaat om de verbrandingskamer af te schermen van het druipend vet. Deze plaat zorgt bovendien voor een gelijkmatige verdeling van de hitte doorheen je BBQ.
Het grillrooster: Op het grillrooster plaats je je favoriete stukken vlees, vis of groenten. Dankzij het rooster kan de rook mooi rondom het vlees circuleren.
De voordelen van een pellet grill
Eenvoudig in gebruik
De Pellet BBQ is ontworpen voor gebruiksgemak. De temperatuur kan eenvoudig worden ingesteld met de digitale controller met wifi-connectie, waarna de grill de rest doet. Je hoeft geen houtskool aan te steken of de temperatuur te regelen, waardoor je meer tijd hebt om te ontspannen en te genieten van je gezelschap. Via de app volg je van op afstand je BBQ sessie zodat je gerust even een wandeling kan maken terwijl je BBQ het werk doet.
Stabiele BBQ voor perfecte low-and-slow sessies
De Pellet Grill is perfect voor low-and-slow cooking, een kooktechniek die gebruikmaakt van lage temperaturen (tussen 75°C en 130°C) en lange kooktijden (tot boven de 12 uur). Door het intelligente controller systeem kan je met een eenvoudige draai aan de knop een tot 3°C nauwkeurige temperatuur worden behouden, wat belangrijk is voor low-and-slow cooking. De combinatie van deze eigenschappen maakt de Pellet BBQ een uitstekende betrouwbare keuze voor het bereiden van grote stukken vlees, zoals varkensvlees, rundvlees en lamsvlees. Bij Traeger pelletgrills kan je bovendien gebruik maken van de 'Supersmoke' functie, waardoor je Pellet BBQ extra rook gaat genereren bij temperaturen tussen 75°C en 105°C.
Veelzijdig
De Pellet bbq is niet alleen perfect voor low-and-slow cooking, maar kan ook worden gebruikt voor andere kooktechnieken, zoals grillen op een maximum temperatuur van 260°C, braden en bakken. Je kunt de grill gebruiken om hamburgers, steaks, groenten en vis te bereiden. Hierbij moeten we echter wel opmerken dat het toestel hoofdzakelijk is ontworpen als smoker.
Om te grillen kan een goed voorverwarmde gietijzeren plaat of rooster nodig zijn om een optimaal resultaat te bekomen.
Maar er zijn zelfs pelletbbq's op de markt die het toelaten om direct op de vlam te bakken, het zogenaamde 'direct searing'. Zo hebben de pelletgrills van Pit Boss een schuif die je kan openen en zo komt je vlees direct boven de vlam te liggen. Ideaal voor die kenmerkende grillstrepen en een perfect gekarameliseerde korst.
Robuust design
Naast een focus op smaak zijn de pelletgrills ontworpen om lang mee te gaan. De grill is gemaakt van hoogwaardig staal en heeft een poedercoating die beschermt tegen roest en corrosie. De wanden zijn dik en stevig. Hierdoor gaat je BBQ niet alleen langer mee, maar blijft het verbruik ook lager. Bovendien draagt het robuust design bij aan het authentieke BBQ gevoel. Het optillen van het stevige deksel in combinatie met de heerlijke rookgeur, geeft je al snel het gevoel met een kwalitatieve BBQ te werken.
Efficiënt
Naast duurzaam en robuust zijn pelletbarbecues zeer efficiënte duurzame toestellen. De pellets worden volledig verbrand, waardoor er weinig tot geen asresten overblijven. Dit maakt de grill schoon en eenvoudig te onderhouden. Sommige modellen zijn bovendien voorzien van een dubbele wand die een extra isolerend effect met zich meebrengt, waardoor je energiezuiniger kan werken.